Daarbij is het eigenlijk niet meer de vraag óf maar wannéér je als organisatie slachtoffer wordt. Om de cyberweerbaarheid te verbeteren is het belangrijk te leren van incidentevaluaties van andere organisaties. Wat is de rode draad uit deze evaluaties? En wat kan jouw organisatie hiervan leren?

Oorzaken

Als een hack plaatsvindt is meestal de eerste vraag: hoe kon dit gebeuren? Cyberincidenten hebben technische, menselijke én organisatorische oorzaken. ICT-ers gaan op zoek naar de technische fout, en vaak wordt gekeken naar de mens als ‘zwakste schakel’. Mensen maken inderdaad fouten, maar belangrijker is de vraag waar komt dat door? Hebben ze voldoende kennis van de risico’s van digitaal werken? Had het voorkomen kunnen worden door meer training of (betere) communicatie? Organisatorische factoren blijken vaak belangrijk te zijn bij het voorkomen van cyberincidenten. Dit is slechts één van de conclusies uit het onderzoek van Bruno Verweijen, die hij maandag 21 november deelt.

De impact van een hack

Naast de onderzoeksresultaten, ook aandacht voor de praktijk. Wat gebeurt er als je te maken krijgt met een cyberaanval? Dit overkwam de gemeente Lochem en Universiteit Maastricht. Zij delen hun verhaal en eigen lessen en gaan met de aanwezigen in gesprek.

Praktische informatie

  • Datum: maandag 21 november 2022
  • Tijd: 16.00-18.00 uur (inloop 15.30 uur)
  • Locatie: Centrum voor Veiligheid en Digitalisering
    • Wapenrustlaan 11 – 1e verdieping, Apeldoorn

Aanmelden kan via dit formulier.

Programma

  • Presentatie onderzoeksresultaten Bruno Verweijen
  • De praktijk: ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal en de lessen die zij leerden
  • Interactief gesprek met de sprekers en de mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Netwerkbijeenkomst met hapje en drankje

Over de sprekers

Bruno Verweijen, onderzoeker hogeschool Saxion, doet onderzoek naar 'het leren van cyberincidenten' en deelt zijn belangrijkste conclusies.

Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van de gemeente Lochem, vertelt over de cybercrisis in zijn gemeente en wat zij daarvan hebben geleerd.

Fons Elbersen, directeur Marketing en Communicatie van de Universiteit Maastricht, was crisiscommunicatiemanager tijdens de cyberhack van 2020. Hij deelt zijn verhaal.

Ja! Ik meld me aan

Voor wie is dit interessant?

Deze Deep Dive sessie is eigenlijk interessant voor iedereen, maar vooral voor professionals die te maken hebben met cyberweerbaarheid in organisaties (zoals CISO’s), crisis(communicatie)managers en bestuurders.


Om 17.00 uur speelt het Nederlands Elftal, voor voetballiefhebbers is tijdens de netwerkborrel een scherm aanwezig om de wedstrijd niet te hoeven missen.


De Deep Dive sessie is een initiatief van het Veiligheidslab, onderdeel van het CVD.

Initiatiefnemers: