Filter nieuws

Leergang Digitale Transformatie

Zevende editie Leergang Digitale Transformatie van start in september

Ben jij als leidinggevende verantwoordelijk voor de aansturing en strategie van jouw organisatie? Of ben jij werkzaam in de Informatietechnologie of ICT-contentbeheer? Dan past de leergang Digitale Transformatie perfect bij jou!

Lees verder
EVM20240618 Festival Cybersecurity25

Festival Cybersecurity in de zorg 2024: Een middag van samenwerking en vooruitgang

Samen blikken wij terug op een succesvolle derde editie van Festival Cybersecurity in de Zorg 2024. Wij zijn blij dat wij als CVD een mooie bijdrage aan het festival hebben mogen leveren. De positieve insteek en de nadruk op samenwerking en voorbereiding hebben deze dag tot een groot succes gemaakt. Met afwisselende presentaties en hands-on werksessies hebben we samen gekeken naar wat er wél kan en hoe we ons nog beter kunnen voorbereiden op cyberdreigingen.


Lees verder
CVD 8870 RGB

Succesvolle Afsluiting van het Safety&SecurityLAB Project

Afgelopen semester hebben twee groepen studenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde zich ingezet voor een uitdagende opdracht in het kader van het Safety- en Securitylab binnen de innovatiehub. Dit initiatief brengt studenten, docenten, onderzoekers en (veiligheids)professionals samen om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor vraagstukken op het gebied van safety & security.

Lees verder
S 02 04 2024 110

Column: Online criminaliteit is georganiseerde criminaliteit

Jan-Peter Soenveld is docent en onderzoeker Cyberweerbare Organisaties bij het lectoraat Maatschappelijke Veiligheid van Saxion Hogeschool, en tevens community manager Oost bij Cyberweerbaar NL. In deze eerste column deelt Jan-Peter zijn inzichten over online criminaliteit, waarbij hij de toenemende complexiteit en georganiseerde aard van deze criminaliteit onder de loep neemt.

Lees verder
Profielfoto

Professional aan het woord - Jochem Stoeten

Vraag een professional naar zijn/haar werk op het snijvlak van veiligheid en digitalisering en je krijgt gegarandeerd een boeiend én relevant verhaal. In dit interview vertelt Jochem Stoeten over zijn dagelijks werk.

Lees verder
CVD 9185 RGB

Ontdek de nieuwe tweejarige hbo Associate Degree-opleiding Information Security!

Dit najaar lanceert Saxion in Apeldoorn de gloednieuwe Associate Degree(Ad)-opleiding Information Security. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven en organisaties dringend behoefte hebben aan Ad-opgeleide professionals die een cruciale rol kunnen spelen in informatiebeveiliging. Als Ad’er word je opgeleid voor functies op tactische niveau, waarbij je een sleutelrol vervult bij het vertalen van beveiligingsbeleid naar concrete actieplannen en het evalueren van beveiligingsmaatregelen.

Lees verder
06 06 IGVISUALS 12

Leven Lang Ontwikkelen in cybersecurity

Tijdens het Nationaal Cyber Summer Event ‘The Future of Human Capital in Cybersecurity’ kwamen meer dan 150 professionals bijeen in Den Haag om de cruciale rol van onderwijs en leven lang ontwikkelen voor professionals in cybersecurity te bespreken.

Lees verder
CVD 9529 RGB

Primeur: het allereerste Congres Integrale Veiligheid 2024

De gemeente Apeldoorn is trots om op dinsdag 8 oktober 2024 het voortouw te nemen in het samenbrengen van de helden van integrale veiligheid tijdens het allereerste Congres Integrale Veiligheid. Dit evenement, dat plaatsvindt in het Orpheus Theater van 09:00 tot 16:15 uur, is een niet te missen kans voor (voormalige) studenten, docenten, onderzoekers, en professionals uit het veiligheidsdomein om samen te komen voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerkmogelijkheden.

Lees verder
Pasfoto ruud

Professional aan het woord

Vraag een professional naar zijn/haar werk op het snijvlak van veiligheid en digitalisering en je krijgt gegarandeerd een boeiend én relevant verhaal. In dit interview vertelt Ruud Peters over zijn dagelijks werk.

Lees verder
MASTER

Deeltijdmaster Veiligheid en Digitalisering in september van start

Naast je baan een studie starten doe je alleen wanneer die studie je ook écht iets brengt. Voor iedereen die werkt op het snijvlak van veiligheid en digitalisering is er vanaf september zo'n studie: de professionele master Veiligheid en Digitalisering.

Lees verder
Columnisten

Wij zoeken columnisten!

Wil jij je stem laten horen en je gedachten delen over onderwerpen op het snijvlak van veiligheid en digitalisering? Wij zijn op zoek naar columnisten (M/V/X) voor onze nieuwsbrief. Of je nu een expert bent in cybersecurity, warmloopt voor digitale ethiek, of gewoon een prikkelende mening hebt over ons werkveld, wij zijn benieuwd en horen graag van je.

Lees verder
INNOVATIEHUB

Jonge professionals verbinden met het werkveld

De InnovatieHUB is de plek binnen het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering waar verschillende programmalijnen worden samengebracht en er gewerkt wordt om meerwaarde te bieden aan studenten, professionals en bedrijven in de regio.

Lees verder
Maatwerktraject Politie-eenheid Oost-Nederland

Maatwerktraject voor Politie-eenheid Oost-Nederland

Sinds september 2023 biedt Aventus i.s.m. de Politie-eenheid Oost-Nederland de module Cybercriminaliteit en –veiligheid aan, een maatwerktraject voor politiemedewerkers. De opleiding wordt gegeven bij de Veiligheidsacademie van Aventus en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.

Lees verder
DatApeldoorn

Terugblik DatApeldoorn: Dé data-dag van Apeldoorn

Samen met de Gemeente Apeldoorn, het Kadaster en City Deal Een Slimme Stad, Zo Doe Je Dat hebben wij dit event georganiseerd. Dit event bood inzichten en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij vraagstukken in het fysieke of veiligheidsdomein en wilde leren hoe ze met data aan de slag kunnen.

Lees verder
IG Visuals

Van onderzoeksdag naar hackathon

In april kwam een groep van 20 onderzoekers van Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en de Politieacademie bij elkaar op onze locatie in Apeldoorn om de vorderingen van hun onderzoeken te delen.

Lees verder
Echtnietvandaag

Oost-Nederland kwam op 2 april in actie tegen digitale criminaliteit!

Op 2 april kwamen in Oost-Nederland meer dan 100 organisaties samen voor de strijd tegen digitale criminaliteit. Wat begon als een oproep tot actie, groeide uit tot een indrukwekkende dag vol engagement en daadkracht!

Lees verder
Howard Stoffer van University of New Haven

Werbezoek Howard Stoffer van University of New Haven

Internationale samenwerking in onderwijs en praktijkgericht onderzoek is cruciaal voor het snel en internationaal aanpakken van cyberdreigingen.

Lees verder
Pim Takkenberg2

Actiedag 2 april: Digital Security of the Netherlands Congres

Op onze locatie in Apeldoorn vindt de tweede editie plaats van het Digital Security of the Netherlands Congres, georganiseerd door het Security Management Studentenplatform (SMSP) in samenwerking met Hogeschool Saxion.

Lees verder
Burgemeester

Werkbezoek commissaris van de Koning en burgemeester Ton Heerts

Als netwerkorganisatie bij uitstek zijn we dagelijks in gesprek met allerlei relevante partijen. Sommige ontmoetingen zijn extra bijzonder. Zoals het werkbezoek dat Henri Lenferink, commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, de Apeldoornse wethouder Nick Derks en een delegatie van Oost NL in maart aan ons brachten.

Lees verder
Src5f4d95149589d0df5ca119e4fe40b79e parae246762229124012ce6b440713d142f dat1708423206 2

Hogeschool Saxion breidt opleidingsaanbod uit in Apeldoorn

We zijn trots op de samenwerking met onze founding partners en vertellen er graag over. Zo werd onze programmamanager onderwijs Mark Dorenbusch onlangs geïnterviewd.

Lees verder
Ben Kokkeler

Afdeling economie gemeente Deventer en Apeldoorn op bezoek

Economische belangen zijn nauw verbonden met digitale veiligheid. Bedrijven die slachtoffer worden van cyberaanvallen of digitale ontwrichting kunnen aanzienlijke financiële schade oplopen, wat niet alleen henzelf, maar ook de bredere economie kan treffen.

Lees verder
Security Innovation Stories

Security Innovation Stories

Deze week verscheen het boek 'Security Innovation Stories' met daarin interviews met 20 koplopers uit het Nederlandse security domein. We zijn er trots op dat onze directeur-bestuurder Ben Kokkeler hier deel van uitmaakt.

Lees verder
Leergang Digitale Transformatie

Zesde editie leergang Digitale Transformatie van start

Samen met de UT, het Kadaster, Achmea en de Belastingdienst hebben wij de leergang ‘Digitale transformatie’ ontwikkeld. Digitalisering vraagt om een andere manier van werken. De hoeveelheid data wordt veel groter door de schaalbaarheid en de connectiviteit die de cloud biedt, waardoor organisaties er niet omheen kunnen. De ontwikkelingen gaan echter snel, en de enige manier om bij te blijven is door er blijvend mee aan de slag te gaan.

Lees verder
Leergang Digitale Transformatie

Leergang Digitale Transformatie ontwikkeld

Ben jij als leidinggevende verantwoordelijk voor de aansturing en strategie van jouw organisatie? Of ben jij werkzaam in de Informatietechnologie of ICT-contentbeheer? Dan past de leergang Digitale Transformatie perfect bij jou!

Lees verder
HBO-ICT Hackathon

HBO-ICT Hackathon

Op donderdagmiddag 30 november kwamen 50 studenten van de opleiding HBO-ICT bijeen voor de HBO-ICT Hackathon. Hun missie? Binnen 4 uur zoveel mogelijk Capture The Flag (CTF)-uitdagingen oplossen, waarbij de twee teams met de hoogste punten de strijd aangingen voor de eerste plek in de laatste uitdaging!

Lees verder
IT congress

Terugblik: Apeldoorn IT Congres

Donderdag 23 november was het CVD aanwezig tijdens het Apeldoorn IT Congres, een sprankelend evenement dat de laatste ontwikkelingen in de IT-wereld samenbrengt.

Lees verder

Apeldoorn IT Congres

Op 23 november vindt het Apeldoorn IT Congres voor de 9e keer plaats in het congrescentrum Orpheus te Apeldoorn. Een interessant evenement waarbij gedurende de dag 24 parallelsessies plaatsvinden, gericht op uiteenlopende thema's, zoals Security, Artificial Intelligence, Data en Softwareontwikkeling.

Lees verder
CVDEVENT

Digital Safety & Trust event

Op dinsdag 7 november 2023 kwamen experts samen vanuit het bedrijfsleven, uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid, en kennispartners die samenwerken in het CVD. Van 10.00u tot 16.00 was er een reeks informatieve en inspirerende bijeenkomsten. Het centrale thema van dit event was; Digital Safety & Trust.

Lees verder
BENENMARK

Internationaal evenement 6 november: de Veilige Slimme Stad

Van crowd management tot straatintimidatie, onze steden staan voor veel veiligheidsuitdagingen. Het aanpakken van deze complexe uitdagingen vereist samenwerking en gezamenlijke inspanningen van verschillende belanghebbenden.

Lees verder
CVD&HSD op de One Conference

Visit the ONE Talent Hub: Making your Career in Security

Talent is key for the cyber security challenges we face. Therefore, the ONE Conference has introduced the ONE Talent Hub. Are you a Cyber security professional or student looking for job opportunities and ways to further develop your skills? Or are you looking for recruitment tips? Don’t forget to pay a visit. Did you know that the ONE invited 150 students to join the conference to spark their interest?

Lees verder
POLITIEOOSTNL

Start maatwerktraject Cybercriminaliteit en -veiligheid voor Politie Oost NL

Als CVD willen we door het bundelen van krachten en het delen van kennis bijdragen aan een veilig digitaal Nederland. De focus ligt hierbij op onderzoek, het ondersteunen bij het proces van digitale transformatie binnen grote en kleine organisaties en het inzetten en optimaliseren van gezamenlijk onderwijs voor en door professionals.

Lees verder
Learn research work

Nieuwe opleiding Data Science & Artificial Intelligence in ontwikkeling

Data is overal om ons heen. Ze leveren belangrijke bijdragen nu en zeker in de toekomst aan onze maatschappij, economische en sociale structuren. Data zijn relevant én boeiend. Goed opgeleide experts vormen de basis om verantwoord de kracht van data ten volle te benutten. Daarom ontwikkelen we een data-bacheloropleiding. We streven ernaar ergens in de komende maanden het programma van deze opleiding te laten accrediteren.

Lees verder
Reclasseringscongres Apeldoorn

Reclasseringscongres Apeldoorn

Op 6 oktober 2023 is het zo ver! Dan vindt het jaarlijkse reclasseringscongres plaats in Apeldoorn voor een speciale editie georganiseerd door Hogeschool Saxion, Hogeschool Utrecht, de 3RO en de Reclasseringsacademie in samenwerking met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.

Lees verder
Ondertekening CVD en Politie Eenheid Oost-Nederland

Samenwerkingsovereenkomst CVD en Politie Eenheid Oost-Nederland

Vandaag zetten directeur-bestuurder CVD - Centrum voor Veiligheid en Digitalisering Ben Kokkeler en Politiechef Eenheid Oost-Nederland Janny Knol MA hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Samenwerken aan digitale veiligheid’. Deze ondertekening maakt het voor beide partijen makkelijker om samen te werken op het gebied van onderwijs, onderzoek, innovatie, leven lang ontwikkelen en ondernemerschap.

Lees verder

Het Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid komt naar Apeldoorn in het eerste kwartaal 2024

De Universiteit Twente en de Vrije Universiteit werken op verschillende gebieden samen met als doel tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar technisch- en technologisch geschoolde kenniswerkers. Dat doen zij op vier inhoudelijke thema’s, te weten: veiligheid, circulariteit, talentontwikkeling en de digitale samenleving (het zogeheten programma Smart Societies). Binnen het programma Smart Societies is er samenwerking tussen de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit én de faculteit Informatietechnologie van de Universiteit Twente.

Lees verder
Ondertekening CVD

Krachtenbundeling voor cyber en security talent

Gister tekenden collega-directeuren Joris den Bruinen en Ben Kokkeler een convenant tussen Security Delta en het CVD. Een nationale krachtenbundeling om de cybersecurity voor ondernemers, burgers en publieke organisaties te vergroten. Samen met een groot aantal partners gaan we de Human Capital Agenda Security 2023-2026 uitwerken en realiseren.

Het CVD gaat hieraan een krachtige impuls geven in de vorm van grootschalige publiek-private LLO-programma’s, een stelsel van leergemeenschappen tussen beroepsopleidingen en bedrijven, en op impact en innovatie gericht onderzoek.

Lees verder
221201 Quantum computing

Quantum computing: een hype?

Kritieke data beschermen: Belastingdienst en Politie delen hun uitdagingen op het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD).

Hoe lang slaan we data op? Wat zijn de gevolgen als deze data lekt? Hoe lang is deze data gevoelig? Dit zijn enkele vragen die naar boven komen in relatie tot de ontwikkeling van quantumtechnologie.

Lees verder

21 november 'Leren van cybercrises'

Meld je aan voor de Deep Dive kennissessie!

Steeds meer organisaties worden slachtoffer van cyberincidenten zoals ransomware aanvallen, hacking en phishing. Hoe zorg je dat jouw organisatie zich voldoende beschermd? Want de ontwikkelingen gaan zo snel dat je al gauw achter de feiten aanloopt.

Lees verder
Raad van Europa rapporteur Jan Markink

Raad van Europa rapporteur Jan Markink: Mensen centraal bij digitalisering

Overheden moeten meer werk maken van digitalisering. Daarbij moet niet technologie, maar mensen centraal staan. Hiervoor pleitte Jan Markink deze week bij de Raad van Europa tijdens de presentatie van zijn rapport over digitalisering. Het rapport roept op tot het creëren van een inclusieve, duurzame digitale samenleving. Markink: “Om dat te bereiken moeten we persoonsgegevens beter beschermen, cybercriminaliteit aanpakken en zorgen dat iedereen mee kan doen.”

Lees verder
Hester Somsen opent locatie CVD

Officiële opening locatie CVD

Op 10 oktober was het zover. De locatie van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering aan de Wapenrustlaan 11 in Apeldoorn werd feestelijk geopend met een bestuurlijke netwerkbijeenkomst. De openingshandeling deed Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en directeur Cybersecurity en Statelijke dreigingen, geheel in CVD-stijl, en dus digitaal.

Lees verder
Lectoren PA Ana 4

Ana Barros geïnstalleerd als lector Intelligence

Door de maatschappelijke en technologische uitdagingen die op ons afkomen, is intelligence meer dan eens belangrijk en noodzakelijk voor de politie. Intelligence maakt vooruitdenken en sturen mogelijk. Om criminelen een stap voor te kunnen zijn én te blijven. Dat stelt lector intelligence Ana Barros. Op 26 september sprak zij haar lectorale rede ‘De kracht van intelligence: Bezint eer ge moet bijsturen’ uit op de Politieacademie in Apeldoorn.

Lees verder
Cvd visual home

ROC Aventus en NIPV officieel partner in het CVD

Per 1 juli is het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) officieel een stichting. Tijdens de eerste Raad van Toezicht-vergadering hebben de initiatiefnemers Gemeente Apeldoorn, Hogeschool Saxion, Politieacademie en Universiteit Twente positief besloten over de toetreding van twee nieuwe partners in het centrum: ROC Aventus en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Een mooi begin voor Ben Kokkeler die per 1 juli is gestart als directeur-bestuurder van het CVD.

Lees verder
Jaap Knotter

Lectorale rede Jaap Knotter ‘Techniek voor de opsporingspraktijk’

Dinsdag 24 mei is Jaap Knotter geïnstalleerd als lector Technologies for Criminal Investigation. Het moment markeert de start van het nieuwe, gelijknamige én gezamenlijke lectoraat van de Politieacademie en hogeschool Saxion: “Met dit lectoraat hebben we een unieke combinatie te pakken. Het wordt een broedplaats van onderzoek en ideeën.”

Lees verder
LOUS4528

Bijzondere samenwerking: Euregionale Veiligheidsconferentie

Goede buren werken samen, delen kennis en creëren een veilige omgeving. Die samenwerking is urgenter dan ooit door de uitdagingen waar we mee worden geconfronteerd. Natuurrampen, criminele activiteiten of crises door ziekte: ze beperken zich niet tot onze grenzen. Daarom organiseerde de gemeente Apeldoorn donderdag 12 en vrijdag 13 mei een Euregionale conferentie. Ook het CVD was erbij.

Lees verder
Netwerk

Studenten en werkveld ontmoeten elkaar tijdens Digital Security congres

In dé stad van digitale veiligheid, Apeldoorn, organiseerden studenten van het Security Management Studentenplatform (SMSP) op 25 april het congres ‘Digital Security of The Netherlands’. Met als doel het verbinden van student en werkveld. De aanwezigen gingen boordevol inspiratie, nieuwe contacten en een boodschap naar huis. “Jullie zijn onze hoop om Nederland digitaal veiliger te maken”, aldus Dave Maasland, CEO ESET Nederland en keynote-speaker op het congres.

Lees verder

CVD is één van de learning communities in onderzoek naar versnelling digitale transformatie

Een NWO-subsidie van 1 miljoen euro is toegekend voor het onderzoek naar hoe learning communities de digitale transformatie kunnen versnellen. In learning communities komen bedrijven en kennisinstellingen samen om gezamenlijk te leren, te werken en te innoveren. Het is de bedoeling om te komen tot methodes en tools om dit nog beter te ondersteunen. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering is een van de learning communities.

Lees verder

Alles over geldezels

Geldezels, is de naam van een steeds groter wordend probleem waarbij jongeren hun bankpas beschikbaar stellen aan criminelen. Wat is het precies? Wat zijn de gevolgen? En kun je dit als docent voorkomen? Luuk Bekkers legt uit. Aansluitend vertellen een politieagent, bankmedewerker, jongerenwerker en docent over hun ervaringen.

Lees verder
Ben Kokkeler

Ben Kokkeler benoemd tot directeur-bestuurder Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Ben Kokkeler is per 1 juli 2022 benoemd tot directeur-bestuurder van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Kokkeler gaat in nauwe samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven werken aan de realisatie van hét kenniscentrum dat zorgt voor meer goed opgeleide professionals om Nederland digitaal veiliger te maken.

Lees verder

Provincie Gelderland ondersteunt Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Met het toekennen van een subsidie van 3 miljoen euro spreekt de Provincie Gelderland haar vertrouwen uit in de ambitie van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Met dit geld gaan initiatiefnemers Hogeschool Saxion, Politieacademie en Universiteit Twente de komende 2,5 jaar samen aan de slag om op basis van vraagstukken uit het bedrijfsleven een mooi inhoudelijk programma met landelijke impact te ontwikkelen. Het CVD richt zich op de professionals die nu én in de toekomst werkzaam zullen zijn in de (digitale) veiligheidssector.

Lees verder
Digitale veiligheid tablet

Bestuurlijke start CVD

Op vrijdag 15 oktober jl. vond de Bestuurlijke start van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering plaats. Een unieke samenwerking van Saxion, Politieacademie, Universiteit Twente en gemeente Apeldoorn. De openingshandeling werd verricht door de voorzitter van het College van Procureurs-generaal Gerrit van der Burg met onze bestuurders.

Lees verder
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering 5

Lodewijk Asscher aanjager van Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Lodewijk Asscher is benoemd tot aanjager van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn, een bundeling van krachten tussen een groot aantal partijen die de krachten rondom de thema's Veiligheid en Digitalisering bundelen: UT Twente, Koninklijke Marechaussee, de Politieacademie, Hogeschool Saxion, Aventus, de gemeente Apeldoorn en Apeldoornse bedrijven. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering biedt een unieke samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en de werkpraktijk.

Lees verder
Initiatiefnemers: