26 november 2024
Professional aan het woord - Bruggenbouwer in digitale veiligheid
Vraag een professional naar zijn/haar werk op het snijvlak van veiligheid en digitalisering en je krijgt gegarandeerd een boeiend én relevant verhaal. In dit interview vertelt Mariska de Roo over haar dagelijks werk.
Naam, functie, leeftijd:
Mariska de Roo
Business developer Digital Society Institute Universiteit Twente
36 jaar
Voor welke organisatie(s) werk je :
Ik werk voor de Universiteit Twente vanuit het onderzoeksinstituut Digital Society Institute en ik werk samen met Saxion en Aventus in het strategisch accountmanagementteam CVD.
Wat houdt jouw werk in, op het snijvlak van veiligheid en digitalisering?
Ik richt me op de ontwikkeling van samenwerking tussen publiek en private partners en de Universiteit Twente. Dit krijgt vooral vorm in gezamenlijk onderzoek of opleiding voor professionals. Vanuit het CVD trekken we als Saxion, Aventus en de UT al een tijdje gezamenlijk op in een strategisch accountmanagementteam (Eline Bleijswijk, Frouke Zieleman en ik). Wij spreken met partners zoals de Politie Eenheid Oost, Koninklijke Marechaussee, Achmea, Belastingdienst, Kadaster en het MKB.
Het CVD is een netwerkorganisatie waar organisaties en kennisinstellingen elkaar kunnen vinden om te werken aan de vraagstukken die prioriteit nodig hebben, en waar we tegelijkertijd gezamenlijk tot de conclusie komen dat we nog onvoldoende antwoorden hebben voor een veilig digitaal Nederland. Wat is de complexe opgave op het snijvlak van veiligheid en digitalisering waar een organisatie voor staat? Wat komt er op hen af? Welke thema’s en vraagstukken spelen daarin een rol? Waar ligt de behoefte? Voor welk onderdeel, of welke doelgroepen in de organisatie? In onze rol helpen we in het verbinden en de vraagarticulatie door inhoudelijk experts uit onze organisaties (docenten, onderzoekers) aan tafel te brengen en gezamenlijk scherp te krijgen waar we een begin zouden kunnen maken. Dit als Saxion, Aventus en UT vanuit gezamenlijkheid doen is echt pionieren, maar het is heel waardevol. Waar kunnen we de krachten bundelen op het CVD, wie heeft welke expertise? Hoe kunnen verschillende activiteiten elkaar onderling versterken? Hoe faciliteren we kennisdeling tussen organisaties? Ik zie veel kansen, er is nog genoeg te doen. Bijvoorbeeld ook het verder vormgeven van strategische partnerschappen. Het begint met verbinden en samen activiteiten ontplooien. Vervolgens op organisatieniveau de gedeelde ambitie borgen en commitment met elkaar afspreken over een langere termijn, is de volgende stap om samenwerking en ontwikkeling mogelijk te maken.
Het opzetten van samenwerking betekent naast de inhoudelijke vraagstukken helder krijgen en activiteiten ontplooien ook het managen van het proces. Samenwerken gaat niet vanzelf. Het benoemen van de verwachtingen en belangen, en die regelmatig opnieuw bespreken, is de kern. Het lijkt op voorhand simpel, en blijkt in de praktijk toch weerbarstiger. Daar ga ik op aan.
Een mooi resultaat als UT in het CVD is de leergang digitale transformatie. Daarmee hebben we sinds de start in 2020 al 270 professionals opgeleid van Belastingdienst, Achmea en Kadaster en inmiddels zelfs enkele deelnemers van Politie Eenheid Oost. We werken nu aan een herijking: in vier jaar veranderen de behoeftes, en is het tijd om opnieuw met elkaar te bepalen waarop we gezamenlijk willen verbinden.
We werken momenteel ook aan nieuwe onderzoekstrajecten met Kadaster, Achmea en Belastingdienst. Dit resulteert in meerdere vacatures voor jong talent: promovendi (PhD’s) en Engineering Doctorates (toegepast onderzoek), die met elkaar zullen samenwerken op locatie bij de organisaties en de UT, maar ook op het CVD om inzichten te delen en de community verder te ontwikkelen.
Wat is het meest verassende en innovatieve waar je op dit moment mee bezig bent?
Op vrijdag 13 december organiseer ik in het CVD samen met UT-docent Matthias de Visser een try-out “AI voor dummies”. De toepassingen van AI vliegen ons om de oren. Tegelijk is het voor veel professionals best lastig een concrete voorstelling te maken van de manier waarop AI het werkveld zal veranderen. In deze mini-workshop maken deelnemers kennis met de belangrijkste soorten AI, doen ze inspiratie op aan de hand van boeiende voorbeelden en gaan ze aan de slag met een eigen AI-model. We gaan het uiteraard ook over de (veiligheids)risico’s van AI hebben. De workshop is bedoeld voor professionals zonder technische kennis van AI en is open voor alle organisaties. Deelname is gratis. Ik ben benieuwd wie zich hiervoor opgeven en waar hun behoefte ligt. Ik juich het ook toe dat we nieuwe activiteiten op deze manier ontwikkelen: vraaggestuurd en flexibel. Dat past bij het CVD.
Wat is jouw tip voor thuis op het gebied van veiligheid en digitalisering?
Gebruik een password-manager om veilige wachtwoorden te genereren en ze veilig op te slaan. Enpass werkt goed. Er is een gratis versie die prima is, en ook op je telefoon via een app te installeren is. Alleen 1 heel ingewikkeld wachtwoord verzinnen en die dan niet vergeten 😉.