14 juli 2025
Digitale weerbaarheid versterken in de Stedendriehoek
De digitalisering van de samenleving biedt ongekende kansen, maar brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Zeker in tijden van snelle technologische transitie is digitale veiligheid een urgent thema. Daarom zijn wij in januari gestart met een meerjarig project waarin we werken aan één duidelijke ambitie: het versterken van de digitale weerbaarheid in de regio Stedendriehoek. Dit project is opgezet door het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) en wordt mede mogelijk gemaakt door een toegekende subsidie binnen de Regio Deal ‘Sterker in 3D’.

Digitale veiligheid in transitie
Digitalisering gaat razendsnel en veel ondernemers, organisaties en mensen kunnen dat tempo nauwelijks bijbenen. Vooral het MKB loopt vaak achter, omdat ze niet altijd weten hoe ze veilig met digitale technologie om moeten gaan of zich vaak niet bewust zijn van de risico's. Dat brengt risico’s met zich mee, zoals cyberaanvallen of datalekken, waar kwaadwillenden misbruik van maken.
Een andere uitdaging is het grote tekort aan specialisten en jong talent om de digitale en veiligheidsuitdagingen aan te pakken. Het onderwijs en bijscholing lopen achter, terwijl de druk op veiligheidsdiensten toeneemt en er onvoldoende personeel is om alle dreigingen effectief te bestrijden. Innovatieve technologie kan helpen, maar alleen als deze samen met de mensen die ermee werken ontwikkeld wordt.
Daarom is het zo belangrijk dat we investeren in kennis, samenwerking en nieuwe oplossingen.
Gedeelde ambitie, gezamenlijke aanpak
Deze ambitie delen wij niet alleen, maar pakken wij gezamenlijk op. Het CVD, Hogeschool Saxion, de Politieacademie en Aventus werken nauw samen met een breed netwerk aan regionale partners, waaronder het Ondernemershuis Stedendriehoek, De Digitale werkplaats, lokale ondernemersverenigingen, Universiteit Twente, EDIH Oost-Nederland, AI Hub Oost-Nederland, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en de zeven gemeenten in de Stedendriehoek. Door deze samenwerking kunnen we kennis, innovatie en praktijkervaring combineren en zo oplossingen ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van ondernemers, professionals en de regio.
Drie programmalijnen, één doel
Dit project richt zich op drie nauw met elkaar verbonden programmalijnen:
1. Een innovatie- en leeromgeving voor het MKB; Deze programmalijn richt zich op het versterken van de digitale weerbaarheid van ondernemers in de regio. Ondernemers worden geholpen om digitalisering en digitale veiligheid echt te begrijpen en toe te passen. Hier worden onder andere studenten in gezet op praktijkgerichte vragen en/ of onderzoek. Ook verbinden we onderzoek en ondernemers met elkaar om de digitale weerbaarheid te vergroten.
2. Ondernemerschap, startups en spin-offs rond veiligheid en digitalisering; Wij stimuleren ondernemerschap in digitale veiligheid. Vanuit de innovatie en leeromgeving dienen zich ook nieuwe ondernemerschapsmogelijkheden aan. Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO), Novel-T, het Ondernemershuis Stedendriehoek en de InnovatieHUB slaan de handen ineen om starters en onderzoekers te ondersteunen op deze eerste treden van het ondernemen. We bieden begeleiding, netwerk, kennis en kapitaal om hun ideeën te vertalen naar concrete startups en spin-offs. Want juist in dit relatief nieuwe domein is samenwerking en ondersteuning cruciaal.
3. Experimenteerprogramma technologie voor veiligheidsvraagstukken; De vraag naar veiligheidsprofessionals wordt in Nederlands steeds groter. De behoefte aan goed opgeleide veiligheidsprofessionals is enorm, en dat tekort lossen we niet zomaar op. Daarom kijken we ook naar technologie als oplossing. Wij werken hierin we samen met veiligheidsorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven. We starten bij de praktijkvraag: wat is er nodig? Die vormt het vertrekpunt voor onderzoek en ontwikkeling. We testen technologie in realistische scenario’s, samen met de eindgebruikers. Zo ontstaan oplossingen die écht werken. Ook zorgen we voor goede opleidingen, zodat professionals veilig en effectief met nieuwe technologie aan de slag kunnen.
De komende tijd nemen we je mee
In de komende tijd lichten we in een reeks artikelen de verschillende onderdelen van het project verder toe. We laten zien waar we aan werken, welke resultaten we al hebben behaald, wie erbij betrokken zijn en wat dit betekent voor de regio Stedendriehoek.


