08 november 2024
Samen de veiligheidsprofessionals van morgen opleiden
Op 6 november kwamen vertegenwoordigers van onder andere Aventus, Saxion, Politieacademie, NIPV, brandweer, Politie Oost-Nederland, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, KMAR en particuliere beveiligingsbedrijven bijeen in het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering om te werken aan een gezamenlijke visie op de veiligheidsprofessional van de toekomst. In een wereld waarin digitalisering de veiligheidssector snel verandert, willen deze partijen via een RIF-subsidieproject gezamenlijk investeren in vernieuwend onderwijs en bijscholing.
Petjo Molenaar, sectordirecteur Economie, Handel en Creatieve Industrie bij Aventus: “Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, stelde een paar jaar geleden de vraag: ‘Leiden jullie wel de veiligheidsprofessional van de toekomst op?’. Dat leidde bij ons tot een inzicht: alles wordt digitaler. Ook medewerkers in het veiligheidsdomein zullen deze vaardigheden moeten beheersen, daarom is het belangrijk om de opleidingen te blijven aanpassen aan de toekomstige beroepen.”
Een RIF-aanvraag (Regionaal Investeringsfonds mbo) is bedoeld voor verbetering en aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt door publiek-private samenwerking. Samen met zo'n 40 partners uit het bedrijfsleven, de publieke sector en het onderwijs vraagt Aventus deze subsidie in januari 2025 aan.
Sprekende voorbeelden
Technologie speelt een steeds grotere rol in het werk van veiligheidsprofessionals. Denk aan events, waar apparatuur bij de ingang de beveiligers kan helpen bij het detecteren van drugs. Ook datascience biedt ongekende mogelijkheden. Politie en andere handhavers gebruiken bijvoorbeeld data-analyse om hotspots van criminaliteit in kaart te brengen, zodat ze eerder op de juiste plekken kunnen zijn. Of wat dacht je van drones die door beveiligers worden ingezet voor terreinbewaking? In plaats van lange voetpatrouilles, kan een drone met een overzicht in vogelvlucht snel verdachte situaties signaleren. Zomaar enkele voorbeelden van relevante ontwikkelingen die nu al binnen handbereik komen voor de veiligheidsprofessionals van de toekomst.
Tijdens de bijeenkomst deelde lector Jaap Knotter van Saxion/Politieacademie een innovatief en inspirerend voorbeeld: de ontwikkeling van de narcosniffer en de explosniffer, apparaten die explosieven en drugs kunnen opsporen. Het bedrijfsleven was meteen enthousiast over het potentieel om dit soort technologieën samen met mbo-studenten verder te ontwikkelen en praktisch in te zetten.
De veiligheidsprofessionals van de toekomst: een integrale aanpak voor innovatie en verbinding
Het project “Veiligheidsprofessionals van de Toekomst” zet in op het creëren van een toekomstbestendig veiligheidsdomein door onderwijs en praktijk duurzaam te verbinden. In de Regio Stedendriehoek wordt binnen vier jaar een innovatief netwerk opgebouwd, waarin leren, innoveren en samenwerken centraal staan. Door sleuteltechnologieën te integreren in opleidingen en een doorlopende leerlijn op te zetten tussen mbo, hbo en het werkveld, worden studenten klaargestoomd voor de uitdagingen van morgen.
Daarnaast richt het project zich op de professionalisering van docenten en huidige professionals door middel van praktijkgerichte trainingen, en wordt een practoraat opgezet om onderzoek naar technologieën direct te implementeren in zowel het onderwijs als de beroepspraktijk. Met de oprichting van een innovatielab biedt Aventus een unieke omgeving waar studenten, docenten en professionals samen werken aan concrete praktijkgerichte vraagstukken, wat de verbinding tussen theorie en praktijk versterkt.
Het belang van samenwerking
Pierre van den Berg, Teammanager Veiligheidsacademie van Aventus en projectmanager RIF-project onderstreept het belang van deze ontwikkelingen: “We leiden de veiligheidsprofessional van de toekomst op. Digitale kennis en cyberveiligheid zijn essentieel. Onze studenten en professionals in het veiligheidsdomein moeten voorbereid zijn op de snel veranderende eisen van het vak.”
Ook Mick Waulthers van de MBO-raad benadrukte dat samenwerking cruciaal is: “De medewerker van de toekomst opleiden doen we sámen, met onderwijs én bedrijfsleven. Wat we nu ontwikkelen, moet morgen toepasbaar zijn.”
De basis daarvoor is nu gelegd door het onderwijs en het bedrijfsleven samen te brengen en via de RIF-aanvraag gezamenlijk de volgende stap te zetten om een nog sterker fundament te bouwen voor het opleiden van de veiligheidsprofessionals van morgen.