Verslag van de dag

Tips van de sprekers...

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, sprak met studenten die aan de slag zijn als startende ondernemer in het werkveld van veiligheid en digitalisering. “Het was geweldig om met onze toekomst aan tafel te zitten.” Hij is trots dat zijn stad het podium biedt aan partijen die gezamenlijk werken aan een veiliger digitaal Nederland. Syt Scheper was één van de studenten aan tafel. Haar startup Iesyte heeft als doel meiden te enthousiasmeren voor ICT met security en deepfake. Syt: “De burgemeester was echt geïnteresseerd. Hij stelde scherpe vragen. Ik was verbaasd over de kennis die hij had, daarnaast besteedde hij ook aandacht aan het geluk van de studenten en hoe het ons de afgelopen jaren was vergaan. Heel bijzonder.”

Burgemeester

Burgemeester Ton Heerts ontbijt met studenten

Kennis delen

Om 9.15 uur opende wethouder Wim Willems officieel het congres. Hij riep de studenten op om hun kennis naar buiten te brengen. Studenten kunnen de digitale wereld veranderen. Caroline van de Molen, directeur academie bestuur, recht & ruimte, beaamde dat. “Het managen van veiligheid in een digitale omgeving is een essentieel vakgebied.” Tijdens de netwerkpauzes maakten studenten kennis met bedrijven en instellingen uit de branche. Voor studenten én werkgevers het moment om in gesprek te gaan en de mogelijkheden voor een stageplaats, afstudeeropdracht of bijbaan te bespreken.

Pim Takkenberg2

Pim Takkenberg: niet reageren, maar voorkomen

Digitale gijzeling

Pim Takkenberg, general manager bij Northwave, ziet dagelijks zowel de schadelijke als emotionele gevolgen van ransomware, ook wel ‘gijzelsoftware’ genoemd. In zijn keynote benadrukt hij dat je als bedrijf de gevolgen van een aanval kunt verkleinen.

  • Maak voldoende backups: bewaar minimaal 1 offline
  • Gebruik meerstaps verificatie: en zorg dat iedereen zich daaraan houdt
  • Investeer in systeemupdates: “patch, patch, patch", oftewel gebruik de ‘reparatiesoftware’ die systemen repareren of verbeteren
  • Zorg voor bewaking, zodat je een seintje krijgt als er iets gebeurt

Als student ligt er een mooie taak. Zorg voor betrokkenheid bij de board. Security is geen it-feestje. De bedrijfscontinuïteit staat of valt met hoe goed de bedrijfsinformatie beveiligd is.

Dave Maasland

Dave Maasland: besteed 10-20% van je it-budget aan security management

Digitale hartaanval

Als bedrijf moet je je bewust zijn dat je kwetsbaar bent, maar niet hulpeloos. Als je ongezond leeft, heb je kans op een hartaanval. Dat geldt ook voor de digitale veiligheid bij bedrijven. Dave Maasland ziet security ziet als een infinite game. Met onbekende spelers en continu veranderende regels. Winnen is niet het doel. Dat kan namelijk niet. Het doel is blijven bestaan, een gezonde organisatie opbouwen. Security kan deze missie laten slagen. Zijn hoop is dat studenten gaan zorgen voor de bewustwording binnen organisaties en dat security een integraal onderdeel van de business gaat worden.

Panel

Met elkaar en de zaal in discussie

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Gedurende de dag was er volop de gelegenheid om nog meer kennis te krijgen via breakoutsessies en kennis te maken met bedrijven tijdens de netwerkpauzes. ’s Middags gingen Dave Maasland (ESET), Oscar Koeroo (Ministerie VWS), Erno Doorenspleet (KPN Security) en Martijn Dekker (ABN AMRO) in discussie over verschillende stellingen. Hebben bestuurders meer kennis nodig over security? Waar ligt de verantwoordelijkheid: bij de bedrijven of bij de politiek? Naast verantwoordelijkheden werd er ook over kwetsbaarheden gesproken. Zijn frameworks zinloos, omdat hackers veel sneller kunnen handelen? Is er wel genoeg aandacht voor security in het onderwijs? De aanwezigen deden enthousiast mee, en het leidde ook tot nieuwe inzichten.

Thomas Hoogendoorn

Thomas Hoogendoorn roept op om telefoonnummers uit te wisselen

Telefoonnummers vlogen om de oren

Dagvoorzitter Thomas Hoogendoorn had het publiek de opdracht gegeven minimaal 50 telefoonnummers uit te wisselen. Toen Erno Dorenspleet aan het eind van de dag het executive diner opende, waarbij zowel studenten als bedrijven aansloten, wilde hij graag nog wat meer telefoonnummers uitgedeeld hebben. Hij vroeg alle studenten om zijn/haar telefoon erbij te pakken en noemde zijn telefoonnummer duidelijk op. Gevolgd door die van zijn collega. “Bel ons gerust… als je een stageplek of afstudeeropdracht nodig hebt“. Vele aanwezigen volgden daarna. Een mooi voorbeeld hoe laagdrempelig het contact tussen studenten en het werkveld verliep.

Netwerktot
De toekomst

Lucas van den Berg, voorzitter van SMSP kijkt terug op een geslaagde dag. “Na afloop sprak ik veel enthousiaste studenten die een afspraak hebben gemaakt voor een stageplaats of afstudeeropdracht. Het blijkt dat er echt behoefte aan is. Ook de bedrijven reageerden positief.” Regelmatig kwam de belangrijke rol voor studenten om Nederland digitaal veiliger te maken ter sprake. Lucas: “Dat voelt als een grote verantwoordelijkheid, een mooie uitdaging. Belangrijk hierbij is dat bedrijven ons helpen onze talenten verder te ontwikkelen. Mijn ervaring is dat dit steeds meer gebeurt. Samen komen we er wel. ”

Bestuurs SMSP

Bestuur SMSP, organisatoren van het congres

Initiatiefnemers: