De samenwerking richt zich specifiek op het toepassen van technologie bij sport en bewegen, gezondheidszorg en revalidatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de toepassing van digitale tools om (top)sportprestaties te verbeteren en om toepassingen om de revalidatie na ziekte of bij blessures te versnellen. Ook het bevorderen van een gezonde leefstijl (preventie) en het stimuleren van bewegen in de strijd tegen snel groeiende aandoeningen zoals bijvoorbeeld obesitas en diabetes vormen een belangrijke drijfveer.

Beide universiteiten hebben om die reden samen met landelijke partners de zogeheten Sport Data Valley (SDV) opgezet. Sport Data Valley is een dataplatform voor (top)sporters, coaches, begeleiders en organisaties. Er zijn al meer dan 1.700 gebruikers op dit digitale platform actief. Beide universiteiten willen nu vervolgstappen zetten door het opzetten van het Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid. Apeldoorn wordt de fysieke plek voor hun gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Het Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid zet sterk in op onderzoek en onderwijs in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Een breed onderwijspakket wordt ontwikkeld voor werkenden en mensen die zich willen laten omscholen.

Het Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid gaat zich vestigen bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Samenwerking is een logische stap omdat beide centra het thema 'digitalisering' in hun kernopgave hebben verankerd. Met name het registreren, opslaan, monitoren en interpreteren van data is een samenwerkingsthema. Overigens zijn er bij sport, bewegen en gezondheid ook sprake van veiligheidsrisico’s. Ook dit thema vraagt een verdere verkenning.

Initiatiefnemers: