“Het instituut waaraan ik leiding geef, helpt met het bepalen van de digitaliseringsagenda van de Universiteit Twente. Op onze universiteit is natuurlijk heel veel aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe digitale technologie: van robotica tot kunstmatige intelligentie. Maar digitalisering is veel meer dan dat. Het gaat ook over de vraag hoe je nieuwe digitale technologie inbedt in de organisatorische context, en hoe je dat veilig doet. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen techniek. Digital awareness is minstens zo belangrijk: uiteindelijk zijn mensen de zwakste schakel.”

Maatschappelijke issues

“Mijn statement is: veiligheid en digitalisering is één woord, je moet die twee niet uit elkaar trekken. De razendsnelle digitalisering leidt tot allerlei veiligheidsvraagstukken. Landelijke instellingen zoals de Belastingdienst en Achmea – beide in Apeldoorn gevestigd – worstelen bijvoorbeeld met grote vragen over het veilig en slim beheren van hun data. Dat zijn niet alleen technische, maar vooral ook maatschappelijke issues. Want een datalek bij de Belastingdienst staat morgen op de agenda in Den Haag.”

Complementaire kennis

“Binnen het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering kunnen we zulke vraagstukken samen onderzoeken. De verschillende partijen in het centrum hebben complementaire kennis en expertise, zodat ze elkaar kunnen aanvullen. En we hoeven niet bij nul te beginnen. Onderzoekers van Hogeschool Saxion werken al samen met de universiteit, en universitair docenten geven al les op de Politieacademie. Er is heel veel welwillendheid om samen stappen te zetten in dit kenniscentrum.”

Verfrissende aanpak

“Het is de uitdaging om onze verschillende manieren van werken bij elkaar te brengen. Als wetenschappelijke instelling zijn wij gepokt en gemazeld in onderzoeksprogramma’s, daarin kunnen we het hbo versterken. Andersom heeft het hbo veel ervaring met het ophalen van maatschappelijke en bedrijfsgerelateerde problemen. Ik denk dat die mix heel verfrissend kan zijn. Misschien boeken we wel de meeste winst doordat we een nieuwe, gezamenlijke aanpak kunnen ontwikkelen om de digitaliseringsvraagstukken van nu te lijf te gaan.”

Initiatiefnemers: